Column Arnold Heertje: Machtsdenken aan top schaadt onderwijs

Arnold HeertjeCruijff vs. Ten Have

De belangrijkste man bij Ajax is niet de geniale Johan Cruijff, maar in veler ogen de voorzitter van de raad van commissarissen, Steven ten Have. Johan Cruijff is de man van de werkvloer, Ten Have is de managementgoeroe van de top. De rolverdeling is duidelijk, nieuwe inzichten komen van Cruijff, Ten Have sabelt ze neer.

 

Onafhankelijk

Af en toe vertoont Ten Have zich ook buiten het Ajax-stadion. Hij gaat dan op zoek naar adviesopdrachten waarbij hij in rapporten moet vastleggen wat de opdrachtgever van hem vraagt. Over deze adviespraktijk is enige jaren geleden een boek geschreven door de hoogleraar André Köbben waarin hij aan de kaak stelt dat de onafhankelijke adviseur dreigt te verdwijnen. Het adviesbureau Ten Have Change Management is een fraaie illustratie van deze werkwijze. De uitkomst van het onderzoek staat bij voorbaat vast en wordt door de opdrachtgever gedicteerd, waarna het adviesbureau een excessieve nota indient.

 

Machtsbasis

Van de voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit van Wageningen, Aalt Dijkhuizen, kreeg Ten Have onlangs de opdracht te bewijzen dat de hogeschool Van Hall Larenstein in Velp en Leeuwarden moet fuseren met de universiteit. De achtergrond van dergelijke fusiebewegingen is vaak dat de baas van de overnemende partij kans ziet zijn machtsbasis uit te breiden. Zo ook hier.

 

Afbraak

Ten Have sprak blijkens het rapport niet met de mensen van de werkvloer bij VHL, doch uitsluitend met Dijkhuizen en een tweetal dames aan de top. De uitkomst in de bewoordingen van de bobo’s is dan ook: ‘Met harde hand doorzetten die fusie, centraal aansturen, iedereen wegsturen die de bevelen niet opvolgt, het huidige onderwijs afbreken en vervangen door inhoudsloze begeleiding door onbevoegde beunhazen, die veel minder kosten dan de huidige bekwame docenten en externe adviseurs aanstellen om de verdwenen Johan Cruijff te vervangen.

 

Waarde vernietigen

Uit intern materiaal van VHL blijkt dat door de fusie een waardevolle hogeschool wordt vernietigd en dat de inpassing in Wageningen tientallen miljoenen publiek geld verspilt. De strijd voor beter onderwijs in Nederland is nog niet gestreden.

 

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <strong> <em> <blockquote> <ul> <ol> <li> <img>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.