ZZP'er heeft baat bij economische crisis

Bron: oogvoorittalent.nlHoewel het Nederlandse bedrijfsleven de toekomst wat somber inziet en personeel ontslaat, is er één groep die wel baat heeft bij de huidige neerwaartse trend: de ZZP'er.Dit schreef Het Financieele Dagblad afgelopen donderdag op basis van de conjunctuurenquête Nederland (COEN).  Deze enquête is een gezamenlijk onderzoek van het CBS, EIB, MKB Nederland, VNO-NCW en KvK en geeft ieder kwartaal inzicht in de ontwikkelingen en verwachtingen van het Nederlandse bedrijfsleven, uitgesplitst naar regio en bedrijfstak.

Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) zullen door deze crisis eerder meer dan minder opdrachten aangeboden krijgen. Uit de enquête blijkt dat het aantal bedrijven dat met ZZP'ers werkt, aanzienlijk is toegenomen. Gaf een jaar geleden nog 45 procent aan op dit wel eens te doen, inmiddels is dat meer dan de helft (53 procent). De enige sector waarin juist minder ZZP'ers worden ingehuurd, is de bouw. Daar is de inhuur van 83 naar 77 procent gedaald.

De uitkomsten van deze enquête komen overeen met gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). "In slechts een halfjaar steeg de gemiddelde arbeidsduur van een zzp’er van 40,3 uur in het eerste kwartaal van dit jaar, naar 41,2 uur in het derde kwartaal", reageert CBS-econoom Peter Hein van Mulligen in het FD. "Je hebt het dan toch over per persoon een paar procent meer werk, en naar ik mag aannemen een paar procent meer inkomsten."

De trend op de arbeidsmarkt is het tegenovergestelde van die in 2009, het jaar van de diepe recessie. Toen liep de werkloosheid verrassend weinig op en moesten ZZP'ers een flink deel van de klap opvangen. Deze keer lopen de bedrijven vooruit op een slechte conjunctuur, ontslaan ze mensen en stijgt de werkloosheid sinds enkele maanden snel. "Dat beeld klopt zeker voor het derde kwartaal", zegt econoom Hans Stegeman van Rabobank. "Bedrijven zijn veel meer proactief dan drie jaar geleden alvast personeel aan het ontslaan. Dan kan de ZZP'er soms in een gat springen." Stegeman betwijfelt echter of het effect blijvend kan zijn. ‘Zeker als de verslechtering van de economie doorzet, komt er een moment dat ook de zzp’er wordt geraakt.’

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <strong> <em> <blockquote> <ul> <ol> <li> <img>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.