Elektrische auto’s en vrede

De commentaren van politici, ambtenaren, bankiers en economen op de crisis gaan uitsluitend over financiële en monetaire zaken. Deze blikvernauwing leidt de aandacht af van de activiteiten waar het werkelijk om gaat in het economisch leven, het voorzien in zinvolle behoeften aan goederen en diensten van mensen van nu, van straks en waar ook ter wereld. Die voorziening vergt wilskracht, veerkracht, ondernemerschap, fundamenteel onderzoek en het toepassen van nieuwe technieken in een dynamische context van permanente productvernieuwing.

In Europa gaat de leidende positie van Duitsland hierop terug, omdat het matigen van loonkosten en het flexibiliseren van de arbeidsmarkt wel noodzakelijk zijn, maar niet voldoende om de mensheid mondiaal te verheffen.

 

Op Schiphol rijden binnenkort “Better Place” elektrische taxi’s. Deze elektrische auto’s worden geïntroduceerd door het Israëlisch-Amerikaanse bedrijf “Better Place” , dat een oplossing heeft ontwikkeld voor het opladen van accu’s. Deze oplossing komt neer op het binnen vijf minuten door robots verwisselen van lege door volle  accu’s, die eigendom van “Better Place” blijven. Israël is het eerste land dat over een landen dekkend netwerk van accuwisselstations beschikt, waardoor de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen aanzienlijk is verminderd. Een uniek toonbeeld van sociale en technische innovatie. Omdat deze deel uitmaakt van een Israëlische explosie aan vernieuwingen op het gebied van informatica, telecommunicatie, nanotechnologie, medische technologie en de geneeskunde, is de huidige crisis grotendeels aan Israël voorbij gegaan. De vruchten van deze imposante technische ontwikkeling worden aan de hele beschaafde wereld verkocht.

 

Enige weken geleden berichtte de Volkskrant over deze spectaculaire dynamiek en vermeldde dat Denemarken na de zomer over een landen dekkend netwerk van “Better Place” accuwisselstations beschikt. Omgekeerd staan Nederlandse bedrijven klaar om Israël bij te staan in de exploitatie van enorme gasvelden die bij Haifa zijn ontdekt. “It is time for peace”.

 

Het opmerkelijke is dat deze innovatieve ontwikkelingen met het oog op het verduurzamen en humaniseren van de wereld onopgemerkt doch gestaag doorgaan, niet gehinderd door werkers in de zachte wetenschappen, maar gedragen door creatieve, exacte wetenschappers in Israël, Duitsland, Denemarken, Nederland, China en de Verenigde Staten, die af en toe uit de schaduw treden door de toekenning van een Nobelprijs.

 

Daarom is het verheugend dat onze absolute, nationale topper, de natuurkundige Robbert Dijkgraaf als wereldburger met één been ook  in Nederland blijft.

 

Arnold Heertje

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <strong> <em> <blockquote> <ul> <ol> <li> <img>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.