Column Heertje: levensloopregeling ontploft

Het nieuwe jaar begint goed. Het speeltje van de Tilburgse econoom Lans Bovenberg, de levensloopregeling, is ontploft. Verstandige economen hebben deze afloop al tien jaar geleden in woord en geschrift voorspeld.

 


Volledig losgezongen van de maatschappelijke werkvloer, hield het denkbeeld van Bovenberg in, werknemers van jongsaf aan te laten sparen, zodat zij op termijnen van 30 of 40 jaar niet gehinderd door een financiële barrière, een baalweek kunnen opnemen, een wereldreis van 3 maanden maken, een jaar gaan studeren of met vervroegd pensioen gaan.

 

De kardinale denkfout van Bovenberg is dat hij zijn persoonlijke positieve waardering voor een dergelijke regeling verwart met het pluriforme patroon van voorkeuren van werknemers omtrent de wijze waarop zij hun werkzame leven willen inrichten. Zij willen zelf bepalen of zij sparen, wanneer zij sparen, hoeveel zij sparen, wanneer zij besparingen willen aanwenden en waarom. Zonder geluid te maken lachen zij Bovenberg uit, die huidige consumptiepatronen naar een verre toekomst verplaatst, alsof er geen veranderingen in de wereld zijn, alsof er geen technische ontwikkeling is, en alsof de als zodanig legitieme persoonlijke normen en waarden van Bovenberg voor iedereen maatgevend zijn. Nog geen vier procent van de werknemers heeft zich door Bovenberg laten verleiden, zodat het kabinet Rutte-Asscher terecht aan de regeling een einde heeft gemaakt, die niet zonder extreem hoge transactiekosten (overleg, papierwinkel, zinloos werk) tot stand is gekomen.

  

In verscheidene columns heb ik op de gebrekkige economische analyse van Bovenberg gewezen, en voor de desastreuze afloop gewaarschuwd. De belangrijkste kritiek staat echter in Echte Economie, 15-de druk, bladzijde 97 tot 100. De verwarring van economische theorie met de bonte verscheidenheid van normatieve uitgangspunten en politieke oogmerken is erger dan een uiting van een intellectueel tekort, omdat ons handelen zodoende verstrikt raakt in een ideologie.

  

Bij de levensloopregeling is het minder vergaand, maar toch zag Bovenberg kans zijn wangedrocht opgenomen te krijgen in het door Teulings ontworpen economieprogramma voor het voortgezetonderwijs, daarbij gesteund door de secretaris van de commissie-Teulings, de veeteelt-econoom, drs. Harm van Dalen. Uit dat programma, de leerboeken en de eindexamens kan het onderwerp verdwijnen, omdat de levensloopregeling niet levensvatbaar is gebleken, maar vooral omdat zodoende een einde wordt gemaakt aan het opdringen van politieke stokpaarden en het indoctrineren van leerlingen, in plaats van deze een serieus vak te leren, zoals de Economische Wetenschap van oudsher is en elk jaar blijkt uit het hoge niveau van de Nobelprijzen die vooral aan Amerikaanse economen worden toegekend.

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <strong> <em> <blockquote> <ul> <ol> <li> <img>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.