Heertje: Aardgasvondsten Israël bron voor vredesenergie

In Nederland is geen aandacht besteed aan de ingrijpende economische machtsverschuiving die zich in het Midden-Oosten aftekent.


Deze verschuiving is het gevolg van de enorme aardgasvondsten die voor de kust van Israël in het Middellandse Zee zijn gedaan.

 

De aardgasvelden zijn zo groot dat tenminste een eeuw lang kan worden voorzien in de behoefte aan energie van de Israëlische economie. Aan de afhankelijkheid van olie uit Arabische landen komt met één klap een einde. Aan de sabotage van de gasleiding uit Egypte door de Sinaï – woestijn is evenzeer het effect ontnomen. Er is al zoveel gas gevonden dat ook aan export kan worden gedacht.

 

Israël is nu een vooraanstaande energiemacht, die aan kracht wint door het hoge niveau van technologische kennis waarover het land beschikt. De pogingen het wetenschappelijk werk van Israëlische wetenschappers, waaronder verscheidene Nobelprijswinnaars, te boycotten hebben een averechts effect gehad.

 

Het is zeer de vraag of de economische en politieke gevolgen van deze opzienbarende ontwikkeling voldoende worden begrepen. Beschouwingen over handelsverdragen van Israël met landen als China, India, Brazilië en de Europese Gemeenschap komen in een ander licht te staan nu Israël niet langer een energieafhankelijke natie is van andere landen in de wereld.

 

De door Frans Timmermans aangekaarte discussie over de herkomst van Israëlische goederen, die hun weg vinden in de internationale handel, doet ineens buitengewoon potsierlijk aan.

 

Belangrijker is echter nog het te verwachten positieve effect op de kansen op vrede in het Midden-Oosten. Uit een oogpunt van veiligheid en kwetsbaarheid is de positie vaan Israël immers aanzienlijk versterkt. Dit kan een gunstige uitwerking hebben op de argwaan waarmede Israël tot zover de onderhandelingen heeft gevoerd.

 

Men kan zich meer risico’s veroorloven en behoeft zich minder aan te trekken van agressieve bejegening door media en politieke wijsneuzen. De aardgasenergie kan een bron zijn van vredesenergie.

 

©Arnold Heertje

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <strong> <em> <blockquote> <ul> <ol> <li> <img>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.